Istoria și semnificația cărților de joc
Cărți de joc origine
Versiunea chinezească
Prima versiune este cea chinezească. Cărți de joc, inventate în China și Japonia nu seamănă mult cu cărțile cu care suntem obișnuiți, semănând mai mult cu jocul domino. Însă, nu există nicio îndoială ca prima dată, în China, au fost folosite bețe iar mai târziu benzi de hârtie cu diferite simboluri. Un fapt interesant este că aceste cărți țineau și locul banilor și aveau trei culori, care corespundeau cu o monedă, două sau trei monede.
În India, cărțile de joc înfățișau imaginea lui Shiva cu 4 brațe, ținând un pahar, sabie, monedă și sceptru. Se presupune că de la aceste 4 simboluri provin costumele de cărți actuale. Din Asia, călătorii italieni au adus în Europa cărți pentru jocuri cu imagini.
Versiunea egipteană
Versiunea egipteană despre originea faimoaselor cărți de joc este mai populară. Se spune că, în antichitate, preoții egipteni au înregistrat toată înțelepciunea lumii pe 78 de plăci de aur, care au fost reprezentate sub forma simbolică a cărților. 56 dintre acestea „Arcane mici” – au devenit cărți de joc obișnuite, iar restul de 22 „Arcane mari” au devenit parte din misteriosul pachet de tarot folosit pentru divinație. Această versiune a fost publicată pentru prima dată în 1785 de ocultistul francez Ithel.
Versiunea europeană
Conform versiunii europene, cărțile de joc obișnuite au apărut pe continentul european nu mai târziu de secolul al XIV-lea. Încă din 1367, jocul de cărți a fost interzis în orașul Berna. În 1392, Jacques Gringoner, bufonul regelui francez, bolnav mintal, Carol al VI-lea, a scos un pachet de cărți de joc pentru a-și distra stăpânul. Pachetul de atunci era diferit de cel actual, conținea numai 32 de cărți, lipseau patru doamne. Abia în secolul următor, artiștii italieni au început să înfățișeze Madonele nu numai în picturi, ci și pe cărți.
Semnificația cărților de joc
Cărțile de joc sunt distribuite pe 4 tipuri – trefla – reprezintă țărănimea, caro – clasa comercianților, cupa – preoțimea, pica sau spada – clasa militară sau a războinicilor.
Dar de ce sunt 52 de cărți în pachet? Fiecare carte reprezintă o săptămână a anului. Dacă adunați numerele tuturor cărților de joc, ținând cont că valetul este egal cu 11, regina cu 12, regele cu 13 și jokerul este 1, veți obține suma de 365, zilele anului. O altă explicație pentru semnificația culorilor este legată de anotimpurile anului. Culoarea roșie simbolizează sezonul cald și puterea luminii, iar culoarea neagră simbolizează sezonul rece și întunericul.
Când vorbim despre semnificația acestor cărți de joc, nu doar culorile au o anumită simbolistică, ci și numerele.
- Asul simbolizează uniunea
- 3 – credință
- 4 – satisfacția
- 5 – schimbarea
- 6 – propune schimbări
- 7 – victoria
- 8 – puterea
- 9 – începuturi noi
- 10 – succes
Totul devine și mai interesant când vorbim despre cărți de joc cu figuri.
- Cei 4 valeți – Hector, La Hire, Ogier Danezul, Lancelor
- Cele 4 dame – Lunona, Rachel, Judith, Pallas Atena
- Cei 4 popi – Cezar, Alexandru Macedon, Carol Cel Mare, David
Cuvinte finale
Cărțile de joc sunt cel mai răspândit tip de cărți din lume. Există peste 10.000 de jocuri de cărți de bază plus multe variante, precum Solitaire și variantele jocului. De acum încolo, de fiecare dată când iei pachetul de cărți de joc în mâna ta vei ști că sunt încărcate cu multă istorie. Cu siguranță, următoarea rundă va fi mai intensă și mai interesantă, dacă încerci și popularul joc multiplayer Remi, care provine tot din jocul de cărți Rummy.