Monopoly reguli – cum se joacă pentru a avea succes

Monopoly - devino un om de afaceri reușit
Înainte să începeți lupta pentru supremația economică în jocul Monopoly, gândiți-vă cu atenție dacă veți fi complet dedicat. Singura cerință este să fiți concentrați. Fără gândire strategică și control complet asupra banilor, nu aveți nicio șansă de a câștiga. Lumea este în mâinile unui jucător bun, ci nu a celui norocos.

O istorie scurtă a jocului Monopoly

Prima idee legată de apariția jocului „Monopoly” a venit de la designerul american de jocuri Elizabeth J. Magie. În anul 1902, ea a creat un joc de masă care a dat originea cunoscutului joc „Monopol”. Numele jocului era „The Landlord’s Game” și concepția sa se baza pe comerțul cu terenuri și dezvoltarea unui monopol. Această idee a câștigat rapid interesul oamenilor. Jocul a suferit anumite îmbunătățiri, dar și-a păstrat conceptul neschimbat. În 1935, Charles Darrow a brevetat cea mai recentă versiune a jocului Monopoly.

Ce reprezintă logo-ul jocului

Drăguțul omuleț din logo-ul Monopoly nu a fost ales întâmplător. Poartă imaginea celebrului bancher și antreprenor american, John Pierpont Morgan. Cariera lui a început în anul 1871 la New York, unde el și Anthony Drexel, au fondat compania „Drexel, Morgan & Company”. Anthony Drexel era un finanțator mai în vârstă și de succes care a lucrat mulți ani cu tatăl lui Morgan (fondatorul băncii londoneze J.S. Morgan & Co).

În timpul afacerii lor comune, A. Dreskel a fost un mentor al partenerului său mai tânăr și l-a învățat multe principii și tactici valoroase în finanțe. Câțiva ani mai târziu, Dreskel a murit de bătrânețe, iar John a redenumit compania J. P. Morgan & Company și a făcut-o una dintre cele mai mari instituții financiare din lume.

Ce reprezintă jocul Monopoly

Monopoly este cel mai popular joc de societate, practicat de aproape jumătate de miliard de oameni din întreaga lume. Regulile sale au fost traduse în 32 de limbi și este vândut în 80 de țări. Jocul este în întregime strategic și succesul în el depinde de acțiuni logice și bine gândite.

Jocul de societate Monopoly este înscris în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cel mai popular joc din lume. Acesta constă dintr-un teren de joc, două zaruri, 32 de case, 12 hoteluri, 16 cărți Șansă, 16 cărți Trezorerie, 28 cărți cu acte notariale și bani Monopol. Pot participa între 2 și 8 jucători, iar scopul fiecăruia dintre ei este să devină cel mai bogat monopolist prin cumpărarea, vânzarea și închirierea proprietăților.

Jocul începe din poziția „Start”, iar participanții își mută piesele în funcție de zaruri. Există un total de 40 de sectoare ale terenului de joc Monopoly, fiecare dintre acestea, impunând jucătorilor să efectueze o anumită acțiune. Poziția Start este foarte importantă, deoarece dacă un jucător face un ocol complet al terenului de joc și trece din nou prin această poziție va primi un salariu din partea băncii în valoare de 200$. Însă, puteți primi și două salarii dacă aveți norocul să nimeriți sectoarele care vă oferă această posibilitate.

Proprietate

Dacă ajungeți pe un sector Proprietate și aceasta nu este luată de nimeni, aveți dreptul s-o cumpărați de la Banca. În cazul în care nu doriți să achiziționați această proprietate, automat aceasta este scoasă la licitație.

În cazul în care nimeriți o proprietate care este cumpărată de la unul dintre ceilalți jucători, sunteți obligat să plătiți o chirie proprietarului. Această chirie este specificată în actul notarial. Valoarea chiriei depinde de poziția proprietății, exact cum este și în viața reală. Însă, dacă această proprietate este sub ipotecă, nu se mai poate adună bani de la chirie.

Companie

În cazul în care vă opriți într-un sector Companie, aveți dreptul s-o cumpărați la prețul specificat de Banca. Rețineți, că acest preț nu este mic, dar avantajele care vă va aduce această companie sunt mari. În cazul în care unul dintre jucătorii ajunge pe acest sector și compania este a voastră, el este obligat să vă plăteasca o chirie egală cu valoarea zarului x4. În cazul în care refuzați sau nu aveți suficienți bani să cumpărați această companie, atunci va trebui să participați la o licitație.

Aeroport

Vă puteți cumpăra și aeroport dacă sunteți primul jucător care a ajuns pe acest sector sau dacă participați la o licitație și o câștigați. Odată ce deveniți proprietarul unui aeroport, veți primi venituri financiare de fiecare dată când cineva aterizează pe acest sector. Valoarea este trecută în actul notarial, însă poate varia în funcție de proprietățile de acest gen pe care le dețineți.

Șansă și Trezorerie

Dacă zarul vă duce într-unul dintre aceste două sectoare, sunteți complet lăsat în mâinile norocului. Luați cartea de sus din pachetul corespunzător și vedeți ce vă așteaptă. După ce ați citit instrucțiunile, întoarceți cartea și o puneți sub toate celelalte. Deși sunteți obligat să duceți la bun sfârșit sarcina care v-a revenit, una dintre cărți vă permite să alegeți cum și când să o folosiți.

Închisoare

Da! Puteți ajunge și la închisoare. Există mai multe moduri de a ajunge aici. Dacă vă opriți în sectorul Mergeți la închisoare, dacă primiți cartea Șansă sau Trezor public cu instrucțiunea „Mergeți direct la închisoare” sau dacă rulați o pereche de trei ori la rând. Mutarea voastră se termină imediat ce ajungi la închisoare și chiar dacă treceți prin sectorul Start, nu aveți dreptul la un salariu de 200$. Deci trebuie să ieșiți din acest loc cât mai curând posibil.

Case

Când unul dintre jucători deține toate proprietățile dintr-un grup de culori, el este deja monopolist și are dreptul absolut de a cumpăra „Case” de la „Bancă” și de a-și construi proprietatea. Proprietățile construite ridică prețul atât al proprietății, cât și al chiriei care vă vor fi plătite de jucătorii care pun piciorul pe terenul vostru. Puteți construi în timp ce sunteți în mișcare, dar trebuie să respectați regulile de construcție.

Criza în construcții

Aceasta este etapa jocului în care nu mai sunt Case în Bancă. Adică nu poți cumpăra Case, decât dacă unul dintre ceilalți jucători le returnează pe ale lor. De asemenea, trebuie să vă reconsiderați mișcările, pentru că dacă vindeți Hotel nu îl veți putea schimba cu Case de la Bancă deoarece nu mai există așa ceva.

Ipotecă

Dacă nu aveți suficienți bani, puteți ipoteca o proprietate în condițiile corespunzătoare. Adică aveți dreptul de a ipoteca un pătrat dacă ați vândut mai întâi Băncii toate imobilele din grupa de culoare respectivă de proprietăți. La rândul ei, Banca vă plătește contravaloarea ipotecii indicată în actul notarial de proprietate. Când doriți să rambursați ipoteca, datorați Băncii această valoare plus 10% dobândă.

Faliment

Ați dat faliment dacă datorați Băncii sau altui jucător o sumă de bani pe care nu o aveți și nu o puteți obține. În acest caz, din păcate, părăsești jocul și fondurile voastre, iar toate proprietățile voastre merg la Bancă. Dacă datoria dumneavoastră este către această instituție, aceasta vă colectează proprietatea și capitalul financiar prin vânzarea proprietății voastre la licitație. Jocul se termină când mai rămâne un singur jucător. El este câștigătorul și cel mai bun strateg dintre toți ceilalți participanți.

Curiozități

  • Cel mai mare joc Monopoly a avut dimensiuni impresionante, lungime de 24m și lățime de 30 m.
  • În anul 1978, Naaman Marcus a creat un joc de Monopoly din ciocolată „Monopoly” în dimensiune reală. Setul a avut un preț de 600$.
  • În anul 1964, Parker Brothers a realizat un model Monopoly impermeabil, care a fost creat special pentru a juca pe apă. Avea greutate de 45 kg deoarece și era realizat în întregime din oțel.
  • Se spune că cel mai lung joc de Monopoly a durat 1680 de ore, adică 70 de zile. În aceste două luni, jucătorii au dus o bătălie foarte incitantă, dar cel mai curios este că jocul s-a încheiat fără un câștigător.
Jocurile de societate atrag tot mai mulți fani, mai ales acum în era digitală. În zilele noastre avem acces la foarte multe jocuri de societate, fie de masă, precum Remi etalat sau Table, fie de cărți dar și multe altele. Vestea bună este că acum le puteți încerca și online gratuite pe platforma noastră de joc.