Folosirea cubului de dublaj într-o situație reală

Cubul de dublaj: Instrument tactic la Backgammon
Cristi și Denis sunt prieteni. Ei joacă deseori backgammon. Grație platformelor online, ei pot juca și zilnic. Ei s-au împrietenit, jucând backgammon. Еi își pot și analiza partidele pe care le joacă, așa că pot observa greșelile, le pot înțelege și le pot corecta. Astfel, jocul de backgammon devine strategie pură, iar norocul sau ghinionul, pentru cei doi jucători, nu mai este de multă vreme pretext pentru înfrângeri.

Semifinală de turneu online

Cea mai recentă dispută a celor doi a fost o semifinală de turneu online. Meciul, ca de obicei, a fost foarte spectaculos. Cristi a avut zarurile de partea lui la început și a ajuns să conducă, 8-1, într-un joc a cărui lungime era de 13 puncte. Apoi momentul s-a mutat de partea lui Denis, care a revenit și a preluat conducerea cu 11-8. După aceea, șansa i-a surâs din nou lui Cristi, care a revenit și s-a impus cu 13-11.

Jocul a fost foarte echilibrat, fiecare având de luat peste 150 de decizii, de mutare a pieselor și utilizare a cubului de dublaj. La un moment dat, în penultima linie, la scorul de 11-10 pentru Denis, a apărut o situație atipică, în care se impunea folosirea agresivă a cubului de dublaj. Jucătorul aflat în dezavantaj, Cristi, avea două piese pe bar însă, chiar și în aceste condiții, el ar fi trebuit să forțeze obținerea cât mai multor puncte din această situație.

backgammon Cubul de dublaj 1
backgammon Cubul de dublaj 2
În imaginea 1 avem prima poziție în care Cristi a ratat cubul de dublaj. Șansele sale erau bune, în acest caz, atât să arunce numărul 1 pe zar și să mai aducă o piesă a lui Denis în cealaltă parte a tablei, dar și să pună presiune pe adversar, care nu avea nicio poartă în casă. După alte câteva aruncări, imaginea 2, situația s-a repetat, iar Cristi a avut din nou posibilitatea de a pune cubul de dublaj, având două piese scoase afară. La a doua situație, Cristi avea o poartă în plus în afara casei, ceea ce însemna poziție foarte solidă, cu 63% șanse de câștig al liniei și 20% șanse de gammon.

Câștigarea unui martz (gammon) însemna, implicit, închiderea meciului, deoarece Cristi ar fi ajuns la 14 puncte, mai mult decât maximum. Numai că el s-a lăsat cumva indus în eroare de cele două piese de pe bar și nu a mai fost atent la statistici. În plus, jucătorii experimentați de backgammon știu că dacă se ajunge la 11-11, fiecare la două puncte distanță de a câștiga meciul, șansele sunt practic egalizate. La 11-11, așa cum de altfel s-a și întâmplat în meciul pe care îl exemplificăm, cubul se pune automat încă din startul liniei, utilizându-se tot calculele statistice.

Până la urmă Cristi s-a impus în acest meci cu 13-11, având o calitate a jocului de 4,68 PR, echivalent World Class. Denis a avut, în acest meci, 6,10 PR, însă valoarea sa este mai ridicată decât această bornă. Dacă ar fi pus acele cuburi, în cele două situații descrise, Denis era obligat să accepte cubul. Cristi a utilizat cubul ceva mai târziu, cu o singură piesă pe bar și una așezată în câmpurile din spate, iar Denis a zis pass, scorul devenind 11-11. Tot ghidându-ne după statisticile platformei de backgammon online, modelul ideal de joc în backgammon, rezultă că Denis a avut mai mult noroc în acest meci, dar a pierdut la limită.

Ce am învățat de la acest meci?

”Am învățat ceva nou din acest meci. Să nu mă tem să îmi urmez instinctul de a utiliza cubul, chiar dacă, la prima vedere, situația pare că nu o impune. M-am gândit că trebuie să pun cubul, iar Denis l-ar fi acceptat ca să forțeze și el ajungerea la linia de sosire a meciului. Cubul de dublaj este un instrument esențial în jocul de backgammon și poate face diferența. Backgammon-ul este o copie miniaturală a vieții, un joc fascinant care te învață să lupți în orice situație, chiar dacă ești cotat cu 0,1% șanse de izbândă. Jucați table pe vipremi.ro”, a încheiat Cristi acest material.

Autor: Cristi Frisk