Istoria și cultura jocului Mahjong

Istoria și cultura jocului Mahjong
Mahjong este un joc foarte popular nu numai în China ci și în toată lumea. Jocul are o relație mare cu Feng Shui, cu multe semnificații în piesele sale. Jocul Mahjong este bazat pe piese și necesită multe abilități strategice, de luarea deciziilor și un pic de noroc. Jocul conține piese cu desene chinezești, o pereche de zaruri, și de obicei, necesită participării a patru persoane.
Numele joculuiMahjong
Țara de origineChina
Provine de laMadiao
Surse scriseDinastia Song
Număr de jucători3 – 4
Tip de jocJoc de masă

Ce spune legenda despre inventatorul jocului Mahjong

Folclorul chinezesc spune că jocul Mahjong este inventat de Confucius – cele trei plăci dragon poartă paradigma virtuților lui: sinceritate, smerenie, bunăvoință. Deoarece se spune că, Confucius a fost găsit de păsări, numele chinezesc al jocului este ma que, ceea ce înseamnă vrabie.

Originea Mahjong-ului

Așa cum este cunoscut astăzi, istoria jocului datează din mijlocul anilor 1800, în China de Sud. Mahjong s-a răspțndit prin porturile și oamenii care călătoreau, au adus jocul în provinciile lor. În scurt timp, jocul a devenit popular printre chinezii de toate clasele. Popularitatea jocului s-a extins și în America și Japonia. Turiștii, care vizitau Japonia au adus jocul în America, unde a devenit foarte apreciat în anii 1920. Jocul Mahjong a reușit să creeze o comunitate în jurul său. A fost jucat de femeile evrei-americane și imigranții chinezo-americani.

În anul 1937 a fost formată Liga Națională a Mahjong-ului cu scopul de a sdantartiza regulile jocului. Apropae toate persoanele, care au participat la formarea acestor reguli, au fost femei evrei-americane. Aceste femei au ajutat la popularizarea jocului în comunitatea evreică și ca rezultat, jocul Mahjong este profund înrădăcinat în cultura multor familii evreiești.

În prezent

În zilelel noastre, Mahjong reprezintă o parte proeminentă a culturii chineze și chinezo-americane. Acesta este o parte importantă din viața multor chinezi și o sursă de divertisment excelentă. Indiferent dacă jocul Mahjong este o modalitate de a ne reconecta cu moștenirea noastră sau pur și simplu de a socializa cu ceilalți, este un joc social care aduce oamenii împreună. Mahjong-ul a persistat de-a lungul deceniilor, secolelor și căderii dinastiilor, iar jocul va continua să construiască comunități pentru generațiile viitoare.

Înțelegerea setului de joc

Înțelegerea setului de joc la Mahjong presupune familiarizarea cu pietrele acestuia. Trebuie să știți că exista:

  • 3 suite, care conțin numere de la 1 la 9 cu bambus, caractere chinezești și puncte. Mahjong joc conține 4 seturi de astfel de suite și trebuie menționat faptul că o suitp de la 1 la 9 se numește Terminals, în timp ce una de la 2 la 8 este Suită Simplă.
  • 4 vânturi sau Feng, fiecare vânt conținând 4 piese identice și care sunt catalogate în jocul Mahjong ca pietre de onoare.
  • 3 dragoni sunt pietrele cardinale și fac parte din piesele de onoare. De asemenea, fiecare piatră dragon este multiplicată de 4 ori.
  • 8 pietre opționale, dintre care 4 reprezință flori, celelalte reprezință anotimpurile.
Mahjong regulile setului

Reguli generale de joc

Jocul se joacă cu 4 jucători, însă există variante și cu 3. Jocul de bază conține 136 de piese, dintre care 36 de personaje, 36 de bambus și 36 de cercuri, care sunt costumele. Acestea sunt, la rândul lor, împărțite în patru seturi de numere de la 1 la 9 în fiecare costum. Există, de asemenea, 16 plăci vânt și 12 plăci dragon. Multe seturi includ și opt plăci bonus cu patru flori și patru sezoane, dar acestea nu sunt necesare în jocul de bază. Mai conține și o pereche de zaruri.

Scopul jocului este de a obține un mahjong, care constă în a obține toate cele 14 plăci în patru seturi și o pereche. O pereche este formată din două plăci identice. Un set poate fi fie un „pung”, care este trei piese identice, fie un „chow”, care este o serie de trei numere consecutive în același costum. O singură piesă nu poate fi folosită în două seturi simultan. Zarurile se aruncă pentru a determina cine va începe primul. Toate plăcile sunt amestecate împreună, iar jucătorii construiesc un zid de 34 de plăci cu fața în jos în fața lor, cu 17 plăci lungime și două plăci înălțime. Rezultatul ar trebui să fie un perete pătrat mare de plăci în centrul mesei.

Dealerul aruncă zarurile și numără atâtea piese de pe marginea dreaptă a peretelui său și separă peretele în acel punct pentru a începe să distribuie piesele din stânga acelui loc și să meargă în sensul acelor de ceasornic. Fiecare jucător primește 13 piese, dealerul, începând cu o a 14-a piesă suplimentară. Probabil de aici a fost preluată și regulă pentru începutul jocului Remi.

Dealerul aruncă o piesă. Dacă poți folosi această piesă pentru a face un mahjong, o luați și vă arătați piesele. Cu toate acestea, este mai probabil ca tu sau un concurent să folosiți piesa pentru a striga un pug sau un chow. Există mai multe moduri diferite de a obține o mână câștigătoare solidă și, ca și în cazul cărților, totul este despre potrivirea costumelor sau seturilor.

Mahjong este un popular joc de societate, superb pe care îl puteți juca pentru a vă îmbunătăți performanța cognitivă, are efect bun asupra memoriei pe termen scurt a omului. Acest joc este folosit chiar și pentru a trata pacienții cu demență. Mahjong este o modalitate excelentă de a stimula gândirea strategică și abilitățile de recunoaștere a modelelor. În timp, mintea voastră va putea identifica mai repede modelele și să vă creșteți capacitatea de a vă concentra.

Din acest punct de vedere, Mahjong este foarte similar și cu alte jocuri de masă. De exemplu, Sudoku joc este un puzzle matematic, care vă poate îmbunătăți gândirea logică, Șahul este un joc bazat de strategie, iar Solitaire joc cu cărți vă ajuta la creșterea spiritului de observație.

Cele mai frecvente întrebări despre Mahjong

1. Cine a inventat jocul Mahjong?

Inventatorul jocului Mahjong nu este clar, deoarece există mai multe teorii despre originea sa. Unii cred că jocul a fost creat de Confucius, în timp ce alții îl atribuie creării unui nobil chinez din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Indiferent de originea sa, Mahjong a devenit popular în China la începutul secolului al XX-lea.

2. Care este originea jocului Mahjong?

Mahjong are o istorie lungă și complexă, însă se crede că jocul a fost creat în China în jurul anilor 1800. Este posibil ca Mahjong să fi împrumutat elemente din jocurile chinezești tradiționale precum domino sau șah. În timp, Mahjong a devenit unul dintre cele mai populare jocuri din Asia și apoi în întreaga lume.

3. Cum arată piesele de joc Mahjong?

Jocul Mahjong are 144 de piese, inclusiv plăcile de „bambus”, „cărămizi” și „cercuri”, precum și plăcile de „vânt” și „dragoni”. Aceste piese sunt adesea frumos decorate cu simboluri și caractere chinezești. În funcție de varianta jocului, pot exista și alte piese speciale, precum plăcile de „flori” și „sezoane”.

4. Care sunt regulile generale ale jocului Mahjong?

Jocul Mahjong se joacă între patru jucători, care încearcă să adune seturi de piese pentru a-și completa mâinile. Fiecare jucător începe cu 13 piese, iar obiectivul este de a aduna seturi de trei sau patru piese în același simbol sau caracter. Jocul implică și anumite reguli speciale, precum „Ron” și „Tsumo”, care permit jucătorilor să declare victoria în anumite condiții.