Șeptică – Cum se joacă cel mai îndrăgit joc de cărți

Șeptică - Cum se joacă cel mai îndrăgit joc de cărți
Cu toți cunoaștem jocul șeptică – jocul copilăriei noastre, jucat și în timpul adolescenței chiar și la maturitate. Jucăm Șeptică peste tot – pe plaja, în parcuri, în fața blocului, peste tot unde avem nevoie să ne relaxăm și să ne distrăm cu prietenii. În cazul în care nu cunoști regulile acestui joc excelent, acum este momentul să le înveți.

Însă, chiar dacă vi se pare un joc simplu, există anumite strategii ce pot fi aplicate. După cum știți, niciun joc social de masă cum este Remi sau un joc de cărți nu poate fi câștigat fără a aplica o strategie corectă și fără a cunoaște detaliat regulile.

Citește în continuare și vei ști regulile jocului, precum și câteva sfaturi care o să-ți ofere un avantaj mai mate față de adversarii tăi.

Șeptică Reguli

Dintr-un pachet standard de cărți se aleg 32 de cărți, de la 7 la Aș. Dacă jucătorii sunt 3 la număr, atunci se aleg 30 de cărți, se scot 2 cărți de 8. Jokerii sunt reprezentați de șeptarii. Acestea pot tăia orice altă carte din joc. Dacă se joacă cu 3 jucători, cele două cărți de 8 au același rol. Cărțile de 10 și Aș valorează un punct. Câștigător este cel care cumulează cele mai multe puncte la finalul jocului. Punctele sunt dublate dacă un jucător are toate valorile de la 10 și Aș.

Prin tragere la sorți se determină jucătorul care va face cărțile. Cărțile se împart în sensul acelor de ceasornic. Sunt distribuite câte 4 cărți. Primul jucător pune o carte pe masa de joc. După ce primul jucător a pus o carte jos, următorul jucător trebuie să pună și el o carte jos. Al 2-lea jucător continuă jocul numai dacă taie, pune o tăietură – o carte de 7 sau o carte cu aceeași figură ca și cea pusă deja pe masa. În acest caz se spune că al doilea jucător a tăiat cartea primului.

Șeptică Reguli joc de cărți
Primul jucător poate obiecta sau nu. Dacă obiectează este obligat să dea de asemenea o tăietură -7 sau o carte cu aceeași figură ca și prima. După ce primul jucător a pus o carte jos și al 2-lea nu obiectează cărțile, acestea sunt luate de primul jucător. Însă, dacă obiectează, al doilea ia cărțile. Primul poate continua jocul numai în cazul în care dispune de cărți cu aceeași figură inițială sau tăieturi.

Jocul cu 3 jucători are aceleași Șeptică reguli, dar cele 2 cărți de 8 sunt folosite ca șeptari. Șeptică în patru jucători are aceleași reguli ca le de mai sus, numai că aici se joacă în echipă. Primul jucător face echipa cu al 3-lea și al 2-lea cu ultimul. Toate punctele acumulate sunt considerate punctele echipei, indiferent care jucător le-a adunat.

Șeptică Românească Sfaturi

Nu există o rețetă clară pentru a câștiga la Șeptică, însă este bine să începeți jocul cu o carte pe care o aveți de mai multe ori în mâna. De exemplu, dacă aveți în mâna D, J, D, K, indicat este să porniți cu D, deoarece această carte devine tăietura. Dacă jucați în echipa, nu trebuie să tăiați cărțile coechipierului. De exemplu, dacă primul coechipier a dat 10, următorul a dat 9, iar al 3-lea, care este în echipă cu primul, nu mai trebuie să pună 10, dacă o are, deoarece primul va lua cărțile.

Un alt sfat este să păstrați în mâna cărțile de tăiat (7 și 8) și să le folosiți numai dacă în runda respectivă se acumulează multe puncte. Urmăriți atent cărțile de valoare mare și jokerii ca să vă adaptați bine strategia de joc.

Șeptică Americană Reguli

Șeptică Americană este o variantă a jocului Șeptică Românească, însă se folosește întregul pachet de cărți. Jocul se apropie de regulile jocului Macao, deoarece scopul este de a scăpa de toate cărțile din mâna. Fiecare jucător primește câte 5 cărți. Pe masa de jos se poziționează o carte cu fața în sus. Din celelalte cărți se formează teancul de unde se vor trage cărți. Jucătorii trebuie să pună peste cartea cu fața în sus o carte de aceeași valoare sau semn. Dacă nu are o carte potrivită, jucătorul este obligat să tragă o carte din stoc. Cartea cu 7 îți dă dreptul să alegi cartea următoarea. Cartea de 2 îl obligă pe următorul jucător să tragă 2 cărți, iar As-ul îl obligă pe următorul jucător să stea o tură. Câștigător este cel care scapă de toate cărțile din mâna. Cu această regulă Șeptică Americană se aseamănă cu jocul Remi Etalat.

Ambele jocuri sunt o alegere excelentă de a petrece timp cu familia sau prietenii. Jocurile sunt simple, pot fi jucate în echipe sau în doi jucători. Regulile pot fi învățate foarte repede, chiar dacă jucătorii nu sunt familiarizați cu aceste jocuri. În plus, inspiră un spirit competitiv, care le face un mod excelent de divertisment în timpul liber.

Cele mai frecvente întrebări despre Șeptică

1. Care sunt Șeptică reguli, varianta românească?

Jocul Șeptică Românească se joacă cu un set de cărți standard și este destinat a fi jucat de doi sau trei jucători. Scopul jocului este de a scăpa de toate cărțile din mână, iar prima persoană care face acest lucru este declarată câștigătoare. Jucătorii alternează plasarea cărților într-o grilă 7×7, cu cărțile plasate în ordine descrescătoare pe rânduri și în ordine crescătoare pe coloane.

2. Care sunt regulile jocului Șeptică Americană?

Jocul Șeptică Americană este asemănător cu Șeptica Românească, cu câteva diferențe majore. În loc să se joace pe o grilă 7×7, jucătorii plasează cărțile pe o grilă 8×8, iar scopul jocului este de a aduna puncte prin plasarea cărților într-un anumit mod. Cărțile plasate pe rânduri trebuie să fie de aceeași culoare, iar cele plasate pe coloane trebuie să fie în ordine descrescătoare.

3. Ce sfaturi de joc și strategii există pentru Șeptică?

În Șeptică, este important să țineți cont de ce cărți ați jucat și ce cărți au fost deja jucate de adversarii dumneavoastră. Încercați să anticipați mutările adversarilor și să vă planificați propriile mutări în consecință. În plus, încercați să vă mențineți mâna cât mai deschisă posibil și să nu țineți cărți care nu se potrivesc cu grila.