De ce comunitatea de jocuri este importantă pentru jucătorii

De ce comunitatea de jocuri este importantă pentru jucătorii
Fanii jocurilor sociale petrec mult timp, jucând pe calculator sau pe telefonul smart. Dar acest lucru nu înseamnă că sunt singuri. Numai oamenii care nu au jucat sau accesează rar jocuri sociale, pot considera, că aceasta este o activitate izolată. Cu creșterea popularității rețelelor sociale, precum Facebook și Instagram, s-a transformat și modul în care jucătorii construiesc comunitățile de joc. Fanii jocurilor online nu mai au ca oponenți niște străini, ci fac parte din grupuri în care pot crea prietenii și pot cunoaște oameni cu care împărtășesc interese comune.

Avantajele comunităților de jocuri pentru jucătorii

Comunitățile de jocuri nu apar numai în jurul jocurilor video. Aceste comunități se pot forma în jurul fiecărui joc la care vă puteți gândi, cum ar fi jocurile Remi și Table. În aceste grupuri, jucătorii cu interese similare comentează, împărtășesc experiențe, oferă sugestii sau își exprimă nemulțumirea. Există bloguri, canale pe Youtube, forumuri, site-uri care susțin aceste comunități, create în jurul jocurilor populare. Numai cu un singur clic, fanii se pot alătura la o comunitate sau pot crea un alt grup și să interacționeze cu alți jucători pentru a socializa, a schimba păreri, sfaturi și multe altele.

În plus, interacțiunile online sunt implicit impersonalizate. Un ecosistem bazat pe jocuri, cu avatare, dă utilizatorilor puterea de a își aprofunda personajele și interacțiunile online. Cu un avatar, utilizatorii sunt eliberați de realitățile lor fizice: vârsta, capacitatea fizică, sex. Pentru cazuri de utilizare precum divertisment, educație și chiar rețele profesionale, acest lucru înseamnă că utilizatorii au șansa de a își extinde capacitățile și oportunitățile mult dincolo de ceea ce este posibil în lumea analogică.

„Un joc bun nu vă permite doar să vă părăsiți realitatea, ci și să creați una nouă.”
Chris Morris

Crearea de conexiuni în comunitățile de jocuri sociale

Nu trebuie să fim experți ca să cunoaștem importanța creării de legături cu ceilalți pentru dezvoltarea personală și socială. În cartea lui Howard Rheingold, numită „Comunitatea virtuală” el a menționat că datorită internetului au crescut șansele oamenilor de a își face prieteni în comparație cu metodele clasice de a găsi un grup cu preferințe similare.

În plus, în aceste comunități virtuale s-au creat spații în care jucătorii se pot conecta cu ceilalți și pot învăța tehnici de joc noi, ceea ce este benefic pentru dezvoltarea lor cognitivă. Potrivit unor studii, jocurile sociale pot aduce multe avantaje, pot întări mai mult abilități cognitive cum ar fi raționamentul, memoria, reduc stresul și îi pot ajuta pe jucătorii să dezvolte abilități pentru rezolvarea problemelor. Toate acestea sunt determinate de socializarea. Mulți oameni se alătură comunităților sociale virtuale în care dobândesc capacități de conducere sau de lucru în echipă și învață să ia decizii cu privire în cine să aibă încredere sau pe cine să respingă.

Oamenii stabilesc prietenii și relații bazate pe interese comune. Comunicarea cu ceilalți în viața de zi cu zi poate cu nu este un lucru atât de ușor dacă singurul lucru pe care îl au este apropierea fizică. Mai ales în situația actuală când mulți oameni sunt limitați să se întâlnească. Comunitățile de jocuri multiplayer online facilitează interacțiunea aproape instantanee cu ceilalți. Dacă unui jucător îi place un joc, poate găsi mulți oameni cu preferințe similare pe o comunitate online. O mulțime de jucători încep să joace un titlu pentru distracție, dar ajung să rămână din cauza comunității și prieteniei pe care le au creat în joc.

Gânduri finale

Pe lângă toate beneficiile menționate mai sus, o parte inseparabilă a culturii jocurilor implică jucătorii să se ajute reciproc prin sfaturi, trucuri, informații despre lansare, reguli sau tutoriale. Aceasta înseamnă că aceste comunitățile de jocuri permit utilizatorilor să avanseze în joc în timp ce învață valoarea de a oferi o mână de ajutor.

Comunitățile de jocuri nu respectă regulile sociale tradiționale, dar s-a demonstrat că pot oferi aceleași beneficii sociale și pot motiva utilizatorii să interacționeze și să construiască relații puternice. În concluzie, comunitățile de jocuri sunt bune pentru motivație și competitivitate, deoarece îi împing pe oameni să învețe mai multe și să devină mai buni în jocul de care sunt pasionați.