Backgammon – Istoria fascinantă a jocului de table

istoria table
Originea jocului de table sau mai cunoscut ca Backgammon nu este foarte clară, dar știm cu siguranță că popularitatea jocului se datorează unei coincidențe. O interdicție duce la începutul unui joc, o poveste interesantă și impresionantă la care continuăm să asistăm și astăzi.

Primul a fost zarul!
Din timpuri imemoriale, oamenii preziceau viitorul cu ajutorul zarurilor. Această practică a căpătat treptat un alt sens – oamenii au început să parieze pe ce parte vor cădea zarurile. Poate că acesta este începutul jocurilor de noroc, dar aici vom vorbi despre istoria tablei, care este strâns legată de jocul de zaruri.

Și evoluția zarurilor este interesantă! La început, zarurile aveau 4 laturi, 6 sau 8. Unele dintre acestea erau triunghiulare iar altele octogonale sau piramidale, dar de-a lungul timpului s-a ajuns la concluzia că zarurile cu 6 fețe sunt cele mai convenabile pentru că se rostogolesc cel mai bine. Odată stabilită forma ideală a zarurilor, este rândul strămoșilor tablei.

Cel mai vechi strămoș al jocului de table

Conform site-ul historia.ro, cele mai vechi dovezi datează din epoca civilizației sumeriele. Această civilizație înflorea pe teritoriului statului Irak de astăzi. Arheologul britanic Sir Leonard Wooley a descoperit în anul 1920 un joc, care avea tabla asemănătoare cu tabla jocului Backgammon actual. După această descoperire, într-o altă regiune a Mesopotamiei, a fost descoperit un alt joc asemănător, dar de data asta au fost găsite și zarurile.

Au fost descoperite multe dovezi ca și faraonii egipteni jucau un joc asemănător jocului Backgammon. Tablele de joc, care datează din anul 1500 î.H au fost descoperite chiar și în mormântul faraonului Tutankhamon. Acest joc a fost redat și pe desenele mormintelor faraonilor.

Conjunctura care a ajutat popularitatea tablelor

În anul 1254, Louis al IX-lea a interzis jocurile de noroc. Această politică a fost urmată și la nivelul Europei, dar în Italia, Spania, Elveția și Franța jocul de table făcea excepție de la această regulă, deoarece mizele, care se foloseau erau de valoare foarte mică. Datorită acestei interdicții, jocul de table a devenit cel mai popular joc de pe teritoriul Europei.

Jocul Backgammon modern apare în Europa la începutul secolului al XIV-lea. Pe acea vreme, tablele aveau ornamente religioase. Etimologia cuvântului provine din mai multe limbi. În limba Galilor, cuvântul „bach” înseamnă mică, iar cuvântul „cammaun” – bătălie. În limba engleză mediavală – „baec” este înapoi, iar „gamen” înseamnă joc.

Jocul a ajuns și în America, iar un fan al acestui joc este chiar Thomas Jefferson, care juca Backgammon în timp ce edita Declarația de Independență (cel puțin așa spun unele surse). Francezii au numit jocul „tric tric”, denumirea era preluată de la sunetul care îl făceau zarurile când se rostogoleau. Jocul de table în Franța a fost considerat un joc nobil, pentru aristocrații.

A venit rândul și primului turneu de table, organizat în Bahams în anul 1964. Idea a fost repede preluată și turnee s-au organizat în Las Vegas și Londra. În zilele noastre jocul Backgammon este jucat atât prin parcuri, dar poate fi foarte ușor accesat online și de pe oricare dispozitiv smart.