Categorii de jocuri de societate

Categorii de jocuri de societate
Când auzim de jocuri adesea vorbim despre diferite tipuri de jocuri de societate sau categorii de jocuri și care pot fi grupate în câteva grupuri distincte, deoarece au caracteristici și mecanici similare.

Diferența dintre tip de joc, mecanica jocului și tema

Tipul jocului este definit de mecanica acestuia și de tema lui. Temele pot fi ușor sepărate. Acestea reprezintă povestea care se arată peste mecanică. Tema este fundalul jocului, care distinge un joc de celălalt. În timp ce unele mecanice sunt foarte bine legate de temă, dar nu depind de tema pentru a funcționa. Definirea mecanicului unui joc este ceea ce face ca un joc să funcționeze, se arată prin acțiunile reale pe care le faci în timp ce joci. Mecanica este baza jocului, lucrurile cu care jucătorii interacționează pentru a juca. O categorie de jocuri de societate este un grup de jocuri care au aceeași mecanică și se joacă în mod similar. Au puncte comune și pot avea o senzație similară, deși pot fi jocuri foarte diferite.

Ce tipuri de jocuri de societate există

Aici am încercat să facem o analiză și să enumerăm cele mai des întălnite tipuri de jocuri de societate. Bineînțeles, această listă nu cuprinde tot ce dezvoltatorii au reușit să creeze în ultimii ani, când aceste jocuri au exploadat și au invadat mediul online, devenind din ce în ce mai complexe.

Jocuri Abstracte

Jocurile abstracte sunt jocuri care nu au o temă sau o poveste. Acestea au design clar și mecanisme și reguli simple, și, de obicei, au puține elemente care depind de noroc. Aceste jocuri se referă în mare parte la abilitățile jucătorului și prezintă un nivel ridicat de strategie și tactică. Printre aceste jocuri se numără Remi, Șah, Table.

Jocuri Bluffing

Jocuri Bluffing sunt jocuri în care un jucător îi minte pe ceilalți jucători. Jocurile de bluff conțin un anumit tip de informații ascunse și pot include elemente de deducție. Această categorie include jocuri cu planificare. Jucătorii nu cunosc intențiile celorlalți jucători în orice moment.

Jocuri de Cărți

Acestea sunt jocuri care folosesc aproape exclusiv cărți. Linia în care un joc trece de la un joc de cărți la un joc de masă cu cărți este foarte subțire. Unele jocuri de cărți pot avea o tablă, dar această tablă este numai un loc în care să se pună cărțile pentru a se califica ca joc de cărți. Dacă faci alte lucruri pe tablă, atunci ai un joc care folosește cărți și nu ceea ce se numește un joc de cărți.

Jocuri de Copii

Acestea sunt jocuri concepute special pentru a fi jucate de copii. Multe jocuri pentru copii sunt menite să fie atât educaționale, cât și distractive, oferind atât informații de bază, cum ar fi număratul, cât și jocuri dezvoltate să le ofere informații copiilor despre un anumit subiect. Din fericire, pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, designerii au devenit din ce în ce mai buni în a face aceste distracții atât pentru adulți, cât și pentru copii. Doar pentru că un joc este făcut astfel încât copiii să se bucure de el, asta nu înseamnă că va fi neapărat un joc plictisitor.

Jocuri de Construire și Dezvoltare

Jocurile de construire a orașelor se referă de obicei la eficiență și pot fi numite și jocuri economice. Acestea pot fi despre construirea celui mai atractiv oraș, cel mai mare oraș sau cel mai profitabil oraș sau ar putea fi o combinație a tuturor acestor lucruri. Celalat tip de jocuri de dezvoltare sunt jocurile care vă fac să dezvoltați progresiv o civilizație pe o perioadă mare de timp. În timp ce majoritatea jocurilor de construire a civilizației încep în vremuri străvechi și continuă pe teritoriul science fiction-ului, altele se concentrează pe un interval de timp specific, mai mic.

Jocuri de Colectare

După ce obțineți jocul de bază, puteți adăuga conținut la joc prin achiziționarea de module suplimentare. Spre deosebire de o expansiune obișnuită, un joc de colectare include un număr mare de module, adesea lansate la un program stabilit și există adesea motive pentru a cumpăra mai multe copii ale fiecărui modul. În plus, jocurile de colectare au adesea elemente de joc competitive. Cu acestea, pentru a rămâne competitiv, trebuie să țineți pasul cu noile versiuni.

Jocuri de Deducere

Acestea sunt jocuri în care jucătorii trebuie să vină cu o formă de răspuns sau răspunsuri bazate pe informațiile prezentate în joc. Ce fac ei cu aceste răspunsuri va depinde de joc. Găsirea răspunsului poate fi întregul scop al jocului sau poate fi doar o parte a jocului.

Jocuri de Dexteritate

Acestea sunt jocuri care se bazează pe abilitățile fizice ale jucătorilor. Aceasta ar putea implica stivuirea, construirea, plasarea, echilibrarea, lovirea sau aruncarea ceva în timpul jocului. Un joc în care vi se cere să stivuiți lucruri, dar dacă le doborâți în timp ce încercați să faceți acest lucru, pur și simplu stivuiți lucrurile din nou și nu afectează jocul, nu este un joc de dexteritate. Într-un joc de dexteritate, câștigi sau pierzi în funcție de capacitatea ta de a finaliza acțiunile necesare.

Jocuri cu Zaruri

Jocuri care folosesc zarurile ca mecanism principal. Similar cu jocurile de cărți, există o linie subțire care determină momentul în care un joc trece de la un joc de zaruri la un joc de societate cu zaruri. Unul dintre lucrurile care cred că diferențiază jocurile cu zaruri este că zarurile trebuie să fie aruncate și folosite ca element aleatoriu în joc.

Jocuri Economice

Jocuri despre generarea de venituri într-un fel și încercarea de a fi jucătorul cu cele mai bun buget la sfârșitul jocului. Jocurile economice includ o formă de sistem de piață, care ar putea fi tranzacționare directă cu acțiuni, dar ar putea include și tranzacții între jucători sau cumpărare și vânzare de pe o piață centrală.

Jocuri Educative

Jocuri care sunt dezvoltate să-i învețe pe jucători ceva în timpul jocului. Multă vreme, jocurile educative păreau să se concentreze mai mult pe predare decât pe a face jocurile cu adevărat distractive. Din fericire, acest lucru s-a schimbat în ultimii ani. Este de remarcat faptul că nu toate jocurile educaționale sunt jocuri pentru copii, există o mulțime de jocuri de masă pentru hobby care vă pot învăța ceva.

Jocuri de Explorare

Jocuri care implică o formă de descoperire în timpul jocului, în care informațiile ascunse sunt dezvăluite. Jocurile de explorare te vor face să cauți lucruri noi și să dezvălui mai multe aspecte ale jocului pe măsură ce acesta continuă. Aceasta ar putea fi explorarea unei hărți, dezvăluirea cărților dintr-un pachet sau deblocarea de noi capitole ale unei campanii. Scopul și obiectivul unui joc de explorare este descoperirea acestui nou conținut.

Jocuri de Farming

Farming sunt jocuri în care jucătorii construiesc o formă de fermă și teren agricol. Aceasta implică de obicei cultivarea unei anumite forme de culturi și, de asemenea, include adesea creșterea animalelor. Multe jocuri farming se concentrează pe îmbunătățirile aduse fermei și clădirilor din fermă. Gestionarea resurselor și îmbunătățirea treptată sunt elemente importante ale jocurilor de tip farming.

Jocuri Matematice

Jocuri cu un nivel semnificativ de matematică necesar pentru a juca și în care jocul se bazează pe utilizarea abilităților de matematică și efectuarea de calcule. Nivelul de matematică implicat variază de la simpla numărare la calcule mai avansate. Dacă descoperiți că aveți nevoie de un calculator în timp ce jucați un joc, acesta este un joc bazat pe matematică.

Jocuri de Memorie și Puzzle

Jocuri în care jucătorii trebuie să-și amintească lucrurile dezvăluite în joc și să folosească acele informații pentru a lua decizii mai târziu. Jocurile de memorie sunt adesea jocuri de deducție, deși nu întotdeauna. Însă jocurile de tip puzzle sunt jocuri în care jucătorii trebuie să rezolve un puzzle. Jocurile puzzle pot fi jocuri de cooperare, în care toată lumea lucrează împreună pentru a rezolva puzzle-ul. Există, de asemenea, jocuri puzzle competitive, în care ar putea fi o cursă pentru a vedea cine rezolvă primul puzzle-ul sau câștigul poate fi bazat pe cine reușește să folosească piesele, precum jocul Mahjong, pentru a obține cel mai bun scor.

Cam asta este lista noastră de tipuri de jocuri de societate. Deși am încercat să fim cât mai incluzivi posibil, suntem siguri că sunt unele pe care le-am ratat, iar unele le am unit într-o singură categorie, deoarece au mecanici similare.