Ce sunt jocurile de societate și ce ne spune arheologia
Definiție pentru joc de societate?
Din engleză, traducerea cuvântului înseamnă joc de masă. Din această categorie fac parte jocurile de cărți, jocurile de zaruri sau de masă. Toate acestea sunt denumite, în general, ca jocuri de societate. Dicționarul explicativ al limbii române (DEX) definește cuvântul joc astfel:
“JOC, jocuri, s. n. 1. Acțiunea de a se juca și rezultatul ei; activitate distractivă (mai ales la copii); joacă. Joc de societate = distracție într-un grup de persoane care constă din întrebări și răspunsuri hazlii sau din dezlegarea unor probleme amuzante.”
Aceasta este definiția cuvântului, însă de ce au apărut, cum au apărut și care este primul joc de societate, vom descrie în continuarea acestui articol. Citiți mai departe!
Când au apărut jocurile de societate – O scurtă istorie
Cu toții avem un hobby, iar hobby-ul de a juca jocuri nu este nou. În ultimii ani, dorința oamenilor de a se distra, jucând jocuri sociale a crescut, căutarea Google este foarte mare, iar piața răspunde dorințelor oamenilor. Companiile dezvoltă din ce în ce mai multe jocuri sociale interesante care oferă jucătorilor o gură de aer proaspăt din viața lor agitată de zi cu zi și, de asemenea, le oferă multe opțiuni diferite de a se defini și de a comunica între ei.
Se crede că dorința oamenilor de a se distra împreună datează din epoca de piatră și chiar mai devreme. Când oamenii au început să formeze și să trăiască în grupuri, a apărut nevoia de a se distra împreună.
Ce ne spune arheologia despre jocurile de societate
Jocurile, ca formă de divertisment, au existat încă dinainte de apariția scrisului. Unul dintre cele mai vechi jocuri este jocul cu zaruri, realizate din pietre, lut sau oase. Potrivit lui Sofocle, primele zaruri datează din anul 1400 î.Hr., deoarece s-au găsit zaruri de lut din această perioadă. Putem spune cu siguranță, că zarurile au început să fie folosite de multe culturi antice din întreaga lume în momente diferite.
Alte dovezi spun, că jocurile de societate provin din Egiptul Antic, iar cel mai vechi este jocul Senet, care se juca în jurul anului 3100 î.H. Imagini cu acest joc au fost găsite și în ilustrațiile din mormintele faraoniloр din acea perioadă. Acest lucru presupune, că jocul Senet a fost foarte popular, mai ales în trepetele superioare ale ierarhiei.
Un alt joc, popular în acea perioada este jocul Mehen – după numele unui zeu. Au fost descoperite imagini pe pereții mormintelor antice, dar brusc aceste imagini nu au mai fost descoperite, așa că nu se știe mult despre acest joc.
Un alt loc care dă originea jocurilor de societate este Mesopotamia. Jocurl era numit „Jocul regal di Ur” și cum spune și numele, era preferat de regii. Descoperirile acestui joc datează din anul 2600 î.H. Un asemenea joc a fost găsit și în motmântul faraonului Tutankamon. Acest joc este considerat strâmoșul jocului de table.
Pentru cine sunt jocurile de societate
Deseori definim jocurile sociale ca fiind divertisment pentru copii, dar nu este așa. Mai mult, odată cu apariția noilor tehnologii și a telefoanelor samrt, jocurile de societate au intrat într-o nouă eră de dezvoltare. Acum, jocurile obișnuite, precum table, domino, Nu te supăra, frate!, remi, au un aspect nou. Sunt accesibile tuturor, sunt interesante și oferă mult mai mult decât un joc. Acum te poți bucura de un joc interesant cu prietenii, direct de pe telefonul tău mobil, și, de asemenea, poți crea multe cunoștințe noi interesante, indiferent de distanță, limbă și timp. De asemenea, poți juca mai multe variante interesante de Remi și datorită platformelor sociale, poți crea relații noi.